Na Rotterdamse kaas, Rotterdamse port is er nu ook echt Rotterdams bier: Havenkruit. Gemaakt door twee studentes van de Willem de Kooning Academie (Kunstacademie). In het brouwproces wordt nog net geen water uit de Maas gebruikt. Toch zijn studentes Jamy van Baarsel en Kimberly Kluskens regelmatig in het Vierhavengebied (Keileweg en omgeving) te vinden om op braakliggend terrein opzoek te gaan naar onkruid voor hun bier. 'We gebruiken tijdens het brouwen Fijnstraal, Duizendblad, Bijvoets, Ganzevoet, Weegbree en Brandnetel.'
De twee moesten voor een schoolopdracht een project opbouwen in het Vierhavengebied in Rotterdam. 'We gingen de omgeving in en zagen vooral veel braakliggend land met veel onkruid, dus probeerden we daar wat dingen mee. We hebben geëxperimenteerd met koffie en plastic, maar dat was niks. Er is de laatste tijd steeds meer interesse in speciaal bier en in de middeleeuwen werd bier ook gebrouwd met onkruid. Dus gingen we daar mee aan de slag.'
Ervaring in het maken van bier hadden de dames niet. Daarom vroegen ze Eric van der Lugt van de Pelgrim-brouwerij in Historisch Delfshaven om advies. Het brouwen is gedaan in samenwerking met een kleine startup brouwerij Browery. Er is in totaal twintig liter blond bier gemaakt genaamd Havenkruit. Hun leermeester was de eerste die het bier proefde: 'Qua smaak is hij heel lekker. En goed dat je de kruiden, de onkruiden beter gezegd, nog steeds kan proeven. Het heeft een zware nadruk. Het smaakt heel erg naar zoetstokken en je proeft het onkruid echt goed. Wel op een goede manier natuurlijk. Het is erg kruidig en bloemig.
Jamy en Kimberly zijn benaderd door geïnteresseerden, dus wie weet kun je dit bier binnenkort echt bestellen in een café. Het overgebleven onkruid is overigens gebruikt om papier van te maken voor het label, viltjes en de verpakking.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten