donderdag 12 november 2015

Boek: 'ROTTERDAM"

Zaterdag wordt een bijzonder boek gepresenteerd bij Donner. 'ROTTERDAM' is het hele verhaal van de stad die in het hart werd getroffen, zichzelf weer opbouwde en zijn trots herwon. De auteurs Jan Oudenaarden en Rien Vroegindeweij worden geïnterviewd door Maria Heiden. Het eerste exemplaar zal worden uitgereikt aan oud-burgemeester Bram Peper. Het begint om 14.00 uur, toegang is gratis.


In 1940 zou de stad Rotterdam zijn zeshonderd-jarig bestaan vieren. Maar feest zou het niet worden. Op 14 mei veranderde een formatie van 54 Duitse Heinkel 111 bommenwerpers de binnenstad in een helse vuurzee. Wat in eeuwen was gegroeid, werd in een ogenblik verwoest. De grens tussen voor en na was voorgoed getrokken.
Het puin werd geruimd, een nieuwe stad gebouwd naar de moderne inzichten van stedenbouw en architectuur. De generatie die toen werd geboren en opgroeide, is nu net zo oud als de vernieuwde stad zelf. Ook met aandacht voor de voorafgaande eeuwen wil dit boek in woord en beeld het verhaal vertellen van het Rotterdam-van-na-de-oorlog.
Wie waren de mannen en vrouwen die de stad na 1940 opbouwden, de puinruimers, de beslissers, de uitvoerders, de ondernemers, de werkers? Hoe verging het de volgende generaties die opgroeiden in een stad die zijn trots en elan terugkreeg en zelfbewust de moderne tijd tegemoet trad?
Rotterdam: een metropool van glas en beton, maar vooral een stad met een eigenzinnige bevolking die een smeltkroes van culturen is, door alle tijden uitgebreid met migranten van overal ter wereld, aangetrokken door zaken als vrijheid van godsdienst, economische ontwikkelingen, scheepvaart en scheepsbouw, grote werken, industrie en ‘vreemdelingen’ die zich binnen de kortste keren Rotterdammer voelden. Als iedereen ergens vandaan komt, is niemand een vreemde.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten