maandag 24 november 2014

Jules 70

Hoera! Jules Deelder, nachtburgemeester van Rotterdam, is vandaag jarig. 70 jaar! Maar geen gemuts achter de begonia's voor deze markante Rotterdammer, hij gaat nog als een speer. Hij treedt op, maakt gedichten, draait jazzplaatjes en duikt als vanouds het nachtleven in. Tja, zo'n bijnaam krijg je ook niet zomaar.


Rotterdam geeft Jules de 'eer' deze week voor één keer ‘dagburgemeester’ te zijn. Die tijdelijke aanstelling vindt donderdag 27 november plaats tijdens een bijzondere zitting van de gemeenteraad vanavond. Tijdens de officiële installatie krijgt Deelder een bijzondere ambtsketen om en geeft hij in zijn inauguratiespeech zijn visie op de stad. Daarna debatteert de raad daarover. Vervolgens wordt de nieuwe bundel van de schrijver gepresenteerd. Die werd samengesteld door de burgemeester Ahmed Aboutaleb en de Rotterdammers.
'Jules Deelder en Rotterdam horen bij elkaar. Als dag en nacht. Deelder schrijft over Rotterdam en al schrijvend bouwt hij mee aan het DNA van de stad, letterlijk ook, op daken en op muren. Zijn dichtregels worden rondgereden op vuilniswagens. Maar meer nog dan dat kerft Deelder zijn zinnen in de hoofden van Rotterdammers’, aldus Aboutaleb in het voorwoord van de nieuwe Deelderbundel.

Wat een mooi eerbetoon!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten