zondag 1 februari 2015

Jarige brug!

Er is er één jarig, hoera hoera.... De Van Brienenoordbrug bestaat vandaag 50 jaar! De grote brug over de Nieuwe Maas aan de oostkant van Rotterdam werd op 1 februari 1965 feestelijk opengesteld voor het verkeer naar Dordrecht en Breda, en vanuit het zuiden naar Rotterdam. Al snel bleek de capaciteit van de brug ontoereikend. In 1986 werd dan ook begonnen met een grootschalig project dat voorzag in een verdubbeling van de Van Brienenoordbrug en de toeleidende wegen. Dagelijks meer dan een kwart miljoen voertuigen over de zes rijbanen. Het is een van de breedste en drukste autosnelwegen van Nederland. Buiten de boog aan de oostzijde loopt ook een dubbel fietspad. De totale lengte van de Van Brienenoordbrug bedraagt 1320 meter en de doorvaarthoogte is ongeveer 24 meter.


Over deze Rotterdamse brug ben ik het vaakst heengereden, vergeleken met de andere bruggen over de Nieuwe Maas (De iconische Erasmusbrug en de roodgekleurde Willemsbrug). Via de Van Brienenoordbrug Rotterdam binnenkomen rijden is ook de beste manier vanwege zicht op onze prachtige skyline. Iedere keer weer krijg ik er kippenvel van. Zo mooi!

De Van Brienenoordbrug dankt zijn naam aan het onderliggende Eiland van Brienenoord, het oord van A.W. baron van Brienen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten