donderdag 14 mei 2015

Beladen dag

Deze datum is een beladen dag voor Rotterdam. 75 jaar geleden is het dat het bombardement op Rotterdam plaats vond. Om 13.27 uur in 1940 werd bijna de gehele oude binnenstad van Rotterdam in nog geen 15 minuten weg gebombardeerd door de Duitsers. Naar schatting 900 mensen kwamen om en 80.000 Rotterdammers werden dakloos. Het bombardement op Rotterdam betekende de overgave van Nederland in de Tweede Wereldoorlog.

Op diverse plaatsen in de stad wordt dat herdacht, onder andere op de Statenweg in Rotterdam. Ik heb daar jaren gewoon en zorgde altijd dat ik bij de herdenking kon zijn. Zo bijzonder en treurig. De impact van dit bombardement heeft het heden en de toekomst van Rotterdam voor eeuwig bepaald. Waar normaal een stad van binnen naar buiten groeit is Rotterdam in de wereld uniek, omdat het een stad is die weer naar zijn hart is toegegroeid.

Rotterdam verloor bijna zijn hart, bijna, niet helemaal, want gelukkig konden ondanks het bombardement gebouwen zoals het postkantoor, het stadhuis en de Laurenskerk bewaard blijven. Juist die Laurenskerk is het symbool geworden dat Rotterdam nooit zijn hart heeft verloren. Anno 2015 kunne we zeggen dat het hart van Rotterdam harder klopt dan ooit daarvoor.

Om sportief 'stil te staan' bij deze dag, is er een Brandgrensrun. Rennend stilstaan, zeg maar. De start is om 21.00 uur. De Brandgrensrun is geen wedstrijd, eindtijden zijn onbelangrijk en er is geen podium. Wat is het wel? Het is een event dat mensen verbindt en dat draait om beleving en genieten; van het hardlopen en van de stad. Een run waar nog lang over zal worden nagepraat. De Brandgrensrun is ongeveer 12 kilometer in lengte.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten