maandag 15 juni 2015

Rotterdam goes Milan

Rotterdam is koploper in de wereld op het gebied van kennis en innovatie in de foodsector en dat verhaal moet verteld worden. Daarom presenteerde Rotterdam zich in het Nederlandse paviljoen tijdens de World Expo 2015 in Milaan, van 8 t/m 14 juni. Om te laten zien wat Rotterdam allemaal in huis heeft, toonde de havenstad vele grote en kleine initiatieven als het gaat om voedselproductie en voedsellogistiek.



Alleen al vanwege de imposante haven mocht Rotterdam niet ontbreken in de Nederlandse bijdrage aan de World Expo in Milaan. De Rotterdamse haven is de toegangspoort tot een Europese markt van zo’n 500 miljoen consumenten en daarmee met ruime afstand de meest invloedrijke haven van Europa. (In mijn dagelijkse werk als chefredacteur van het blad Mainport, schrijf ik veel over de Rotterdamse haven). In de Rotterdamse haven komt jaarlijks 9 miljoen ton verse producten binnen en er wordt 15 miljoen ton geëxporteerd. Rotterdam is daarmee na Amerika de grootste exporteur van verse producten in de wereld. Om de vooraanstaande positie in de Europese koel- en vriessector te versterken wordt nog steeds geïnvesteerd in verbeteringen, waarbij alle vormen van gekoelde en bevroren lading worden gebundeld (opslag, inspectie, crossdocking  en meer). In de haven worden goederen niet alleen vervoerd, maar ook verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan het laten rijpen van fruit dat onrijp binnenkomt en het beheersen van de bederfelijkheid waardoor we het jaar rond over bijna alle producten kunnen beschikken.

Ook stadslandbouwer RotterZwam was aanwezig in Milaan. Zij lieten zien hoe zij paddenstoelen verbouwen op koffiedik. Bijzonder! RotterZwam zit in het voormalige Tropische zwemparadijs Tropicana. aar vroeger werd gezwommen, wordt nu gekweekt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten