vrijdag 12 augustus 2016

Sterren kijken

Liefhebbers van vallende sterren kijken hebben reikhalzend naar deze week uitgekeken. Ze krijgen mogelijk meer vallende sterren te zien dan in andere jaren, zegt de werkgroep Meteoren van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS). Elk jaar rond 12 augustus zijn er bij helder weer veel vallende sterren te zien. Deze meteoren horen bij de zogeheten Perseïdenzwerm, waarbij vele tientallen vallende sterren per uur zijn te zien. De Perseïden zijn brokjes steengruis van de komeet Swift-Tuttle, die als vallende sterren aan de hemel zijn te aanschouwen. Dat er dit jaar wellicht meer vallende sterren te zien, zijn komt volgens wetenschappers doordat de aarde door een wat dicht stofspoor trekt.


Bij gunstige weersomstandigheden zijn op het hoogtepunt mogelijk meer dan 120 meteoren per uur te zien. Je kunt natuurlijk gewoon uit het raam kijken, maar er zijn plekken waar je de 'sterren' extra goed ziet. Zo is er vrijdagavond vanaf 23.00 uur een bijeenkomst van sterrenliefhebbers op de top van de skiberg langs de Rotte (nabij Ommoord). Kom met je gezin, familie en vrienden en beleef dit geweldige natuurverschijnsel samen op een bijzondere locatie! Neem je ligstoel mee of ga lekker in het gras liggen. Trek warme kleren aan en neem een zaklamp mee, het is pikdonker! Bij goed weer (weinig wolken en een kleine maan) is er iedere minuut een vallende ster te zien.


Adres: Uitkijkpunt Luhrs (zie boven), bovenop de Skiberg langs De Rotte, Rottebandreef 10, Bergschenhoek.
(Volg het voetpad links naast de skibaan omhoog. Je moet een flinke wandeling maken om boven te komen! Niet te bereiken voor rolstoelers en minder validen!)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten