maandag 22 december 2014

Koffietijd

Echte Rotterdamse koffie is Ketelbinkie Koffie! Een zelfgebrande blend die inmiddels de winkels uitvliegt. Het is een koffie met volle body en afdronk, karamelachtige zoetheid en een lichte toon van chocolade. Een enigszins krachtige koffie doch gebalanceerd. Aldus de makers. Ketelbinkie Koffie is een 100% Arabica koffie samengesteld uit drie componenten. De bonen komen van de verre oorden waar de schepen met hun bemanning naar toegingen te weten Brazilie (Minas Gerais), Colombia (Medellin) en Indonesie (Sumatra).


In het kader van het dertigjarig bestaan van de stichting Ketelbinkie, bekend van onder andere de Ketelbinkie koffie prijs, is de wens ontstaan om in het jubileumjaar een koffie onder dezelfde naam te hebben. Het beoordelen van de koffie in de horeca zit hen in het bloed, het maken van een dergelijk product is geheel andere materie. Koffiemeester Steven Tacq heeft deze uitdaging met beide handen aangepakt en is aan de slag gegaan met de ontwikkeling van de Ketelbinkie koffie. Het moest een eigentijds robuust product worden voor en door Rotterdammers.

Korte uitleg: een ketelbinkie was de jongste bediende aan boord die als eerste promotiebaantje de koffie en thee mocht rondbrengen aan boord middels een ketel. Daarnaast werd hij voor allerlei andere klussen gevraagd. Hij maakte lange dagen en leerde al snel de gevaren van de zee trotseren. De typering van een ketelbinkie is een robuust persoon die zijn mannetje kan staan en door blijft gaan ook als het moeilijk wordt, lef heeft en initiatief toont. En als je dan hard werkte, kon je opklimmen tot bijvoorbeeld kapitein.

De koffie kun je inmiddels iop diverse plekken drinken. Kijk op de website waar. Er is ook een webshop, voor het lekkerste bakkie pleur bij je thuis. Hou je niet van koffie? Ze verkopen ook thee!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten