maandag 16 maart 2015

3 x op z'n Grieks

Natuurlijk heeft iedereen wel eens bij de Griek gegeten: overvolle borden met vlees, genoeg voor drie personen. Maar ik heb gemerkt dat de Griek bezig is met een moderne comeback! De Griek is hip. Drie nieuwe initiatieven in Rotterdam:


In, of eigenlijk aan de rand van, de Markthal vind je Elliniko, 'the all day Greek'. Het restaurant is de hele dag geopend en biedt zowel streetfood (pita gyros, sandwiches en salades, yoghurts en crêpes - ook om mee te nemen!) als een restaurantmenu (vanaf 17.00 uur). Je kunt er ook naar binnen voor koffie met heerlijk Grieks gebak. Dit is geen authentieke Griek met wijnranken, maar strak en wit. Je kunt er ook echt Griekse producten kopen. Dus wat dat betreft past Elliniko (wat Griek betekent) prima in het Markthalconcept.


Twee hippe mannen uit Athene en Thessaloniki willen Rotterdam aan de Griekse snack krijgen: het voor ons onbekende bladerdeeg hapjes bougatsa. In allerlei smaken ligt het bij Filo-Filo voor het grijpen. 's Ochtends, 's middags, 's avonds... bougatsa is altijd lekker. Met kipfilet, spinazie en feta, of met chocopasta. En echt Griekse koffie is er ook. Je kunt de hapjes ter plekke opeten of meenemen. De hippe lunchroom is trouwens ook leuk ingericht. En: de twee Griekse vrienden praten geen Nederlands, wel Engels. Adres: Nieuwe Binnenweg 230a.


De Pannekoekstraat is echt een leuke straat en ook daar zit nu een Griekse lunchroom annex delicatessenzaak: DeliGriek! Een zaak die Griekenland een beetje dichterbij brengt. De koelvitrine ligt vol met in huis bereide Griekse klassiekers als stifado, moussaka en giouvetsi. En ook hier worden bougatsa's geserveerd. Ook leuk: bij de (Nederlandse) koffie worden Griekse zoetigheden geserveerd, griesmeelcake bijvoorbeeld. Bij elke kop koffie serveren ze wat anders. In grote houten kasten aan de zijkant staan speciaal geïmporteerde producten als Grieks bier, honing, pasta etc, allemaal te koop. Adres: Pannekoekstraat 58a.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten