donderdag 23 april 2015

Koningsdag

Koningsdag in Rotterdam... laat ik het zo zeggen: je moet weten waar je moet zijn. Ik begin met een waarschuwing: mijdt de binnenstad (Coolsingel): druk, vooral vreettenten en commerciële zooi. Zelf ga ik naar de Nieuwe Binnenweg, waar leuke mensen zijn, optredende bandjes, volle terrassen en ach, wie weet zie je er nog wat op de vrijmarkt. Want ook hier zitten mensen met hun oude rommel/vintage spullen op straat. Even voor alle buitenlandse toeristen en lezers van dit blog: Koningsdag is op 27 april. Bijna iedereen is vrij, het bier vloeit, er is vrijmarkt. Je kunt hier allerlei tweedehands spullen, gebruikt speelgoed en vintage kleding kopen, maar er is ook (zelfgemaakt) eten en drinken. Kijk uit dat je niet ziek wordt dus… Kortom: a day of fun in the Netherlands.

Ook leuk: Koningsdag in de Fenix Food Factory op Katendrecht! Een dag vol muziek, spelletjes en lekker eten en drinken. Naast het extra uitgebreide foodcourt kun je op deze dag ook gewoon terecht bij Kaasboerderij Booij, Stielman Koffiebranders, CiderCider, Firma Bijten, Kaapse brouwers, Jordy's Bakery en Rechtstreex. Buiten, op het Deliplein, hebben ze ieder jaar met Koningsdag wat kraampjes, spelletjes en muziek. Ook leuk voor kinderen.

Waar ik ook een kijkje zal nemen is in de Pannenkoekstraat, waar Tante Nel (een hele hippe snackbar) de Friet & Fashion - Koningsdag vintage fashion(vrij) markt & borrel organiseert. Verwacht een ontmoetingsplaats met vintage, mode, accessoires, lifestyle. Wie weet welke schatten jij hier gaat vinden… Voordat je gaat feesten op de grote festivals, kom gezellig met je vrienden shoppen en borrelen onder het genot van een lekker patatje en frikandel! Voor de kids zijn er ook gezellige activiteiten. Van 8.00 tot 16.00 uur.


Dit jaar wordt de zevende editie van het Koningsdag Festival Oranjebitter gevierd met een optreden rapper Typhoon. Met als thema ‘Lucky Number 7’ wordt de Parklaan op 27 april omgetoverd tot Pretparklaan waar een groots ‘amusementspark voor volwassenen’ is opgebouwd. Met veel eettentjes, gigantisch reuzenrad, trampolines en het nieuwe ‘House of Lords’ zorgen naast het optreden van Typhoon voor ongeëvenaard oranje vertier. Het volledige programma van Oranjebitter blijft traditiegetrouw nog even geheim. Wel kunnen bezoekers alvast rekenen op de magische presentatie van Hans Kazan. Kaarten kosten 25 euro. Het duurt van 12.00 tot 23.00 uur.


Dan is er nog het Koningsdag festival op het Willemsplein naast de Erasmusbrug met vooral techno en house- artiesten en dj's. entree is 15 euro. Tijdstip: tussen 13.00 en 20.30 uur.

Ook kun je naar de tweede editie van het Kralingse Bos Festival bij de Kralingse Plas. Dit jaar zijn er maar liefst drie stages. Gehost door Revolt, Venour en Dope Boys. Op de main stage staan o.a. Fritz Kalkbrenner, Gui Boratto, Kink, Vaal, Beesmunt Soundsystem, Joe Manish. Kralingse Bos Festival is van 13.00 tot 23.00 uur en de toegang kost 25 euro.

Wel weer gratis is het traditionele vuurwerk boven de stad. Tussen 22.00 en 23.00 uur barst een spectaculair vuurwerk los op een drijvend ponton op de Maas ter afsluiting van Koningsdag. Het vuurwerk is bij de kermis in het Lloyds kwartier en het is van ver te zien. Waarschuwing: doe iets warms aan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten