donderdag 21 augustus 2014

In het donker

Mijn favoriete bioscoop is Cinerama. Dichtbij de metro en lekker centraal gelegen en niet zo'n Pathé-blockbuster-hel. De bar en de foyer ademen een sfeer die aan vroeger doen denken. Het is knus, sfeervol op een manier die uitnodigt tot een nabespreking na een bezoek aan een van de zeven zalen. Verse muntthee en goede koffie mogen gewoon mee naar binnen en het personeel geeft graag een goed filmadvies. Cinerama is een gezellige, sociale, culturele en écht Rotterdamse bioscoop. Misschien wordt de gezelligheid gekoesterd vanwege het contrast met buiten. Daar razen auto's langs de betonnen gevels van de kille Westblaak, een van de breedste verkeersaders van Rotterdam.
Ook het filmaanbod is prima: tussen arthouse en Hollywood in. Het gekke is dat in de media regelmatig verhalen gaan dat Cinerama gaat verdwijnen of verhuizen. In 2010 zou de bios écht verdwijnen en dat heeft alles te maken met het pand waarin het filmtheater huist. Cinerama heeft veel vierkante meters op een dure plek. Anno 2014 is Cinerama echter nog steeds open en is het interieur zelfs vernieuwd.

Nog een kort geschiedenislesje: Cinerama opende in 1957. Aanvankelijk heette de bioscoop Scala, naar de vooroorlogse bioscoop op de Kruiskade die het bombardement niet overleefde. Zelfs Charlie Chaplin toonde zich verheugd over de herrijzenis, getuige de handgeschreven brief die de grote filmster een halve eeuw geleden naar de directie stuurde. 'Het is hartverwarmend te weten dat het geliefde Scala van Rotterdam is herrezen. Veel voorspoed en de beste wensen voor de toekomst.'





Geen opmerkingen:

Een reactie posten