zaterdag 9 augustus 2014

O deer

Tijdens een fietstochtje kwam ik er opeens langs: een hert midden in Ommoord (= buitenwijk in Rotterdam-Oost). Via internet (waar zouden we zijn zonder Google) kwam ik erachter wat het is (ja, een hert...). Het beeld heet Hert op Reus en staat er sinds 1998. Het is gemaakt door Jeroen Melkert in opdracht van het Orthopedagogisch centrum Maasstad met financiĆ«le steun van de Mondriaan Stichting.
Vanuit de oorspronkelijke opdracht had Jeroen een heel ander kunstwerk in gedachten. De opdracht luidde: 'maak een beeld, dat in enige vorm een associatie tot stand brengt met het bestaande beeld, de Tovenares van Henk Visch'. Zijn eerste ontwerp was een reus, zonder hoofd, met daaromheen zeven losse hoofden. De opdrachtgever en de Mondriaan Stichting vonden het een mooi ontwerp en waren bereid opdracht te geven en het daarna een plaats te geven in de tuin van het centrum Maasstad. De Deelgemeente Prins Alexander maakte daar echter bezwaar tegen. Op dat moment was de oorlog in (voorheen) JoegoslaviĆ« aan de gang en er deden verhalen de ronde dat daar regelmatig onthoofdingen van tegenstanders aan de orde waren. De Deelgemeente vond de relatie reus zonder hoofden en onthoofden te nabij.
Met frisse tegenzin heeft Jeroen toen een ander beeld ontworpen, dat kwam dan ook op een andere plaats. Zijn eerste ontwerp was naast een beeld ook een installatie waarop gespeeld en gezeten kon worden. Het nieuwe ontwerp was vooral om naar te kijken. Vanuit de huiskamer van het centrum Maasstad (nu Pameijer Fioringras) moest het dus goed te zien zijn. Zo werd tot de locatie aan de overkant van de sloot aan de Prins Alexanderlaan tegenover het metrostation Graskruid besloten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten